Jumaat, Februari 06, 2009

Nizar 'ceroboh' pejabatTepat jam 9.50, Datuk Seri Nizar Jamaluddin memasuki perkarangan bangunan Darul Ridzuan yang menempatkan pejabat Menteri Besar Perak. Beliau yang diiringi oleh semua 'barisan exconya' mendapati pejabatnya telah pun dikosongkan.
Nizar kemudian mengadakan sidang media dengan menegaskan "saya masih Menteri Besar". Beliau juga menjelaskan, tindakannya enggan meletakkan jawatan bukanlah perbuatan derhaka kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang menitahkan beliau dan barisan exconya meletakkan jawatan.
Sebaliknya sembah derhaka yang beliau ungkapkan hanyalah ungkapan sesuai dengan 'bahasa Istana'. Sedang sidang media berlangsung, Setiausaha Kerajaan Negeri memasuki ruangan pejabat Menteri Besar meminta semua wartawan beredar dan sidang media dihentikan.
Setelah mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Kerajaan Negeri, kira-kira jam 10.40, Nizar kelihatan keluar meninggalkan bangunan Darul Ridzuan menaiki kenderaan rasmi Menteri Besar.

16 September DI CANANG-CANANG!
5 Februari SENYAP-SENYAP AJE...

16 September NAK SEMUA SEKALIGUS!
5 Februari SIKIT-SIKIT LAMA2 JADI BUKIT...

16 September NAK JADI PERDANA MENTERI!
5 Februari JADI MENTERI BESAR PUN CUKUP LA...

16 September NAK PEGI PUTRAJAYA!
5 Februari KITA KE IPOH CUKUP LA...

16 September PERMATANG PAUH MEMANG MILIK KAMI!
5 Februari BOTA PATAH BALIK, BEHRANG NAK IKUT, LAA..CHANGKAT JERING PUN NAK, BAWAK MAI JELAPANG SEKALI TAU...

16 September KITA AKAN GULINGKAN KERAJAAN SEDIA ADA!
5 Februari KITA GULINGKAN KERAJAAN BARU SETAHUN JAGUNG...

16 September KITA AKAN HANTAR SURAT KE YANG DIPERTUAN AGONG!
5 Februari SURAT-SURAT TAK MAIN LA....KITA MENGHADAP TERUS LA...

16 September LEBIH DARI 30 MP AKAN LOMPAT!
5 Februari SORANG LOMPAT, 3 MELANGKAH CUKUP LA...

16 September KAMI KEJAR DAN IKUT POTENTIAL MP KATAK
5 Februari KAMI TAK MINTAK PUN....

16 September KAMI IKUT SAMPAI TAIWAN!
5 Februari KAMI DATANG DARI PANGKOR AJE....

TAHNIAH KEPADA BARISAN NASIONAL

Nizar ingkar titah Sultan...Zamry MB baru Perak

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak memberitahu sidang media selepas mengadap Sultan Azlan, setelah beliau menyembah perkara berkenaan, Sultan Perak telah menitahkan supaya semua ADUN BN dan tiga ADUN Bebas mengadap Baginda di Istana Kinta.

“Pada pertemuan itu tiga ADUN Bebas telah memaklumkan kepada Paduka Seri Sultan bahawa mereka telah meninggalkan parti masing-masing dan memberi pengakuan bahawa mereka menyokong kerajaan Barisan Nasional khususnya calon Menteri Besar yang akan dikemukakan ke bawah Duli Tuanku,”

kini terserah kepada Sultan Perak untuk membuat keputusan yang sewajarnya sama ada menerima cadangan BN untuk menubuhkan kerajaan baru atau membubarkan Dewan Undangan Negeri.

calon Menteri Besar juga telah dikemukakan kepada Sultan Perak, Najib berkata, ia belum dibuat lagi kerana perlu mengikut proses sesuai dengan undang-undang tubuh negeri Perak.

Ada proses yang kita patut dan perlu ikuti berdasarkan undang-undang tubuh negeri Perak. Jadi sebelum Menteri Besar Perak yang baru boleh ditentukan dan mengangkat sumpah, Tuanku kena buat keputusan sama ada membubarkan Dewan Undangan Negeri atau meminta Menteri Besar sekarang meletakkan jawatan,”

Najib turut menjelaskan, BN akan mengikuti proses yang disepatutnya di mana proses utamanya ialah Sultan Perak mesti menentukan keputusannya.

“Kita akan hormati apa-apa keputusan yang Tuanku buat kerana itu adalah hak mutlak Tuanku,” tambahnya.