Jumaat, Ogos 01, 2008

Anwar Penakut Bertanding di Tempat Isteri

Penakut, penakut dan terus penakut. Ini ayat yang sesuai untuk Anwar setelah umum bertanding di Permatang Pauh. Berlindung di tempat selamat. Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah mengosongkan kerusi parlimen Permatang Pauh untuk membuka laluan kepada suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding dalam pilihanraya kecil untuk kerusi tersebut.Bercakap dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, Wan Azizah berkata, beliau bagaimanapun kekal sebagai presiden PKR dan pengerusi Yayasan Aman Malaysia. Wan Azizah berkata, beliau telah menghantar surat peletakan jawatan tersebut kepada Speaker Dewan Rakyat hari ini.

Permatang Pauh dianggap sebagai kerusi yang selamat berdasarkan kepada keputusan pilihanraya umum lalu, Wan Azizah menang besar dengan majroti 13,388.Beliau mendapatkan 30,338 undi, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) dari Umno, Datuk Pirdaus Ismail yang memperolehi 16,950 undi.Wan Azizah mewakili kerusi Permatang Pauh selama tiga penggal. Dalam pilihanraya 2004, beliau menang tipis dengan majoriti 590 undi, juga menewaskan Pirdaus. Sebelum ini, disebut beberapa kerusi yang mungkin ditandingi oleh Anwar, termasuk Kulim Bandar Baharu, Bandar Tun Razak dan Lembah Pantai.

Kerusi Bandar Tun Razak diwakili oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Lembah Pantai (Nurul Izzah) dan Gombak pula diwakili oleh naib presiden PKR, Azmin Ali.Ditanya mengapa beliau yang mengosong kerusinya untuk Anwar, Azizah berkata sejak dahulu lalu beliau bersedia berbuat demikian.Katanya, sejak dari mula-mula bertanding dahulu lagi, beliau sedia mengosong kerusi Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada Anwar.Beliau juga berkata, keputusannya diambil setelah berbincang dengan keluarganya, dengan pemimpin PKR serta DAP dan PAS. Katanya, beliau merasakan "inilah yang terbaik bagi Anwar sebab kawasan tersebut (mempunyai) majoriti yang selesa".

Sementara itu, Anwar pula berkata, beliau terharu dan terhutang budi kepada Wan Azizah."Selama ini Azizah telah memainkan tanggungjawab sebagai ahli Parlimen dan ketua pembangkang yang cemerlang dan efektif," katanya sambil menambah keputusan tersebut bukan mudah untuk diambil.Anwar kata, keputusan itu juga diambil dengan melihat juga kerusi Bandar Tun Razak dan Gombak.Katanya, pemimpin PAS dan DAP telah menghubunginya dan menyokong penuh beliau bertanding dalam pilihanraya kecil di Permatang Pauh. Anwar bukan anak jantan bila bertanding di tempat isterinya. Anwar akan berdepan dengan jentera BN yang kuat kali ini. Tunggulah di Permatang Pauh. Ezam bakal cabar Anwar di sana nanti.

Adakah PAS bermaruah bila menipu dan bekerjasama dengan DAP?

Lawak benar dengan tuduhan Generasi Ilmuan Perak United Kingdom Ireland (GEMARAK) yang menuduh Dato' Seri Mohamad Tajol Rosli Ghazali sebagai tidak bermaruah.

Ini gara-gara kenyataan Bekas Menteri Besar Perak itu yang menawarkan agar PAS bekerjasama dengan UMNO dalam membentuk kerajaan.

Artikel yang bertajuk "Tawaran Tajol Rosli tidak bermaruah" disiarkan di dalam Harakahdaily bertarikh 30 Julai 2008 itu sama sekali menuding jari kepada orang lain sedangkan diri sendiri pun sama jugak tidak bermaruah.

Kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata tak nampak.

Dulu sebelum PRU ke 12, Datuk Seri Haji Hadi Awang telah membuat sidang akhbar yang mengatakan tidak ada kerjasama dengan DAP.

Tetapi, lain pula jadinya selepas PRU ke 12 bila ketiga-tiga parti PAS, DAP dan PKR memenangi agak banyak kerusi berbanding PRU ke 11 dulu tetapi masing-masing tidak akan dapat mampu membentuk kerajaan negeri jika tidak bergabung.

Maka terbentuklah gabungan PAKATAN RAKYAT yang jelas gilakan kuasa walaupun ketiga-tiga parti tidak ada kesamaan langsung dari segi manifesto atau matlamat penubuhan parti.

Anwar Ibrahim pula asyik bercakap tentang 'Government-In-Waiting', malahan sanggup menawarkan wang kepada pemimpin di Sabah agar melompat parti ke PKR.

Adakah itu bermaruah sehingga sanggup menawarkan duit yang akan memewahkan sampai tiga generasi jika pemimpin yang ditawarkan wang untuk melompat parti itu menerima tawaran itu?

Itu adalah politik wang tetapi jari asyik dituding kepada BN. Anwar Ibrahim sebenarnya yang telah memulakan politik wang di dalam UMNO dulu sewaktu dia menjadi pemimpin di dalam UMNO.

Malahan PAS suatu ketika dulu begitu anti dengan Anwar Ibrahim sampai sanggup menuduhnya sebagai 'al juburi'. Jadi di mana pendirian PAS kini?

Sanggup menjilat balik ludah mereka?

Beginilah orang yang mempergunakan agama untuk kepentingan diri, sanggup menjual maruah diri hanya untuk sedikit wang.

Kerjasama PAS dan UMNO adalah untuk kepentingan orang Melayu dan agama Islam yang semakin dipersoal dan diperkotak-katikkan oleh DAP.

Jadi adakah itu tidak bermaruah bila muzakarah itu adalah untuk membela orang Melayu dan agama Islam?