Jumaat, Ogos 15, 2008

Anwar Ibrahim : Pembohong, Pengecut dan Pengkhianat

Pada tahun 1998 selepas Anwar dipecat dari jawatan TPM dan Timbalan Presiden UMNO, Anwar seperti hilang akal dan bertutur semacam orang gila talak. Lebih banyak Anwar berucap, lebih banyak pula terkeluar penipuan dan manipulasi beliau. Untuk kes liwat 2 ini pun sama juga. Macam-macam putar belit yang dilakukan untuk melepaskan diri?

Penulis kasihan kepada bekas Ketua Pemuda UMNO ketika itu, Datuk Zahid Hamidi. Semasa perhimpunan agung UMNO diadakan pada tahun itu, beliau telah menimbulkan soal kronisme dan nepotisme dan telah dikritik secukup-cukupnya oleh Perdana Menteri dan pemimpin UMNO. Lepas itu, kembiri-kembiri politik Anwar yang datang berpusu-pusu ke merata cerok PWTC dan berkata bahawa Anwar tiada kaitan dengan apa yang diluahkan Zahid.

Tetapi apabila Anwar dipecat, Anwar berkata bahawa beliaulah yang menyuruh Zahid bercakap mengenai kronisme dan nepotisme. Ini menunjukkan betapa hipokrit dan pengecutnya Anwar. Anwar berlindung di sebalik Zahid ketika itu. Kemudian Anwar tidak pedulikan Zahid yang terkontang konteng selepas cerita sebenar diketahui umum.

Anwar sanggup mengatakan demikian walaupun beliau tahu bahawa Zahid akan terima bahana. Entah berapa orang lagi yang Anwar sisihkan demi menjaga hati Nalla dan Azmin. Orang ABIM nak buat appointment dengan Anwar pun kena melalui Azmin, bapa mertua Anwar pun kena dapat keizinan Azmin sebelum dapat bercakap melalui telefon dengan beliau. Apa istimewanya Nalla dan Azmin?

Semasa dalam parti, Anwar kata bahawa beliau tidak akan menentang Tun Dr. Mahathir. Selepas keluar, Anwar kata bahawa Dr. Mahathir memecatkan beliau kerana Anwar akan menentangnya pada pemilihan parti akan datang. Bukankah ini mendusta namanya.

Anwar mengaku bahawa beliau telah memberikan sample darah beliau untuk ujian DNA tetapi bila Rahim Noor menafikannya, Anwar gelabah dan tak mahu lagi bercakap tentang perkara itu lagi. Bukankah ini dusta juga?

Lagi banyak cakap, lagi banyak Anwar berbohong dan menipu. Orang ramai tahu bahawa Anwar cakap tak serupa bikin. Dulu cakap lain, sekarang lain, macam orang tak siuman. Habis, macamana orang nak percaya cakap Anwar? Untuk kes liwat terbaru inipun beliau banyak berdolak dalih. Macam-macam alasan yang diberikannya hinggakan polis terpaksa mendapatkan perintah mahkamah untuk mendapatkan sample DNA beliau.

Anwar mengkritik media, mengatakan bahawa mereka berat sebelah di dalam laporan mereka. Tetapi semasa beliau menentang Allahyarham Tun Ghafar dulu, Anwar gunakan orang kuat-kuat beliau dalam media ( yang sekarang ini telah dibuang ) untuk menjatuhkan hamba Allah itu. Itu tak mengapa sebab orang lain yang terkena. Kalau kena batang hidung sendiri, semua orang di salahkannya. Semua orang dari hakim, mahkamah, polis, Dr. Mahathir, rakan Kabinet beliau dan rakyat salah belaka. Anwar (yang tak angkat sumpah junjung Quran untuk membersihkan diri beliau dari tuduhan homoseks dan seks) sahajalah yang betul.

Hidup Anwar sekarang ini bukan bersandarkan Islam lagi, semuanya berteraskan penipuan dan pembohongan. Bila beliau gelabah, hilanglah pedoman dan pegangannya. Yang beliau tahu ialah untuk memuaskan dendam dan amarah beliau.

Sebaik sahaja Anwar dipecat, beliau berucap dengan panjang lebar tentang kononnya beliau akan ditangkap polis di bawah ISA. Apabila polis tidak menangkapnya dan kerana termalu dengan hal ini, beliau pun memimpin para demonstrasi ke Pusat Dagangan Dunia Putra untuk memecahkan barangan di sana. Ini adalah untuk memaksa polis supaya menangkapnya. Anwar juga merasuk para demonstrasi supaya berjalan ke kediaman PM untuk membakarnya. Dan apabila beliau ditangkap polis kerana tindakan tersebut, beliau dengan lantang berkata kepada penyokongnya, “ bukan aku dah kata ” untuk menunjukkan bahawa betul ramalan beliau akan ditangkap polis.

Anwar tahu bahawa beliau berkemungkinan ada virus HIV kerana pergaulan homoseks. Sebagai mengelak dari apa-apa tanggapan, beliau berkata bahawa polis akan menyuntiknya dengan kuman HIV semasa dalam tangkapan. Taktik ini Anwar gunakan supaya sekiranya darah beliau benar-benar mempunyai kuman HIV, beliau bolehlah berkata bahawa ianya adalah sebab beliau disuntik.

Anwar mahukan demonstrasi agar beliau tidak dibawa ke mahkamah kerana takutkan rahsia terperinci skandal seksnya akan diketahui umum. Beliau gagal dan terpaksa menghadapi perbicaraan. Namun, Anwar sudah ada rancangan lain. Beliau mengheboh-hebohkan kepada masyarakat asing yang sistem perundangan di Malaysia ini berat sebelah. Tujuannya adalah apabila beliau didapati bersalah di mahkamah , beliau akan berkata kepada para penyokong : “ bukan aku dah kata “.

Kalau nak jadi pemimpin jadilah pemimpin yang sebenar dan harungilah cabaran bersama. Tetapi Anwar lain pula halnya. Semasa beliau mengetuai para penyokongnya melalui Jalan Tunku Abdul Rahman, Anwar sanggup tinggalkan penyokong, isteri dan anak-anaknya sementara beliau menaiki motosikal ke rumah untuk menyelamatkan diri. Apakah tidak dayus pemimpin macam Anwar ini?

Begitu juga semasa Anwar ingin menentang Allahyarham Tun Ghafar, beliau telah memanggil ke semua anggota kabinet untuk berdiri bersama beliau semasa mengumumkan keputusannya untuk menentang Tun Ghafar. Sebelum itu, mati-mati beliau menafikan yang beliau akan menentang Tun Ghafar. Sampai sekarang pun Anwar perlukan ramai orang di sekeliling kerana beliau pengecut dan juga pembohong.Tak cukup berselindung di kedutaan Turki, panggil lagi 38 kedutaan asing lain mengadapnya. Tak cukup nak buat PROTES dijalanan, dimintanya satu stadium dengan harapan sejuta orang akan datang. Malangnya bukan ramai yang datang malah di hiburkan pula “ tayangan bontot “ oleh penyokongnya.
Apabila melihat sandiwaranya kurang mendapat sambutan akhir-akhir ini, bolehlah Anwar Ibrahim memikirkan pula skrip baru yang perlu di lakonkan selepas ini. Kami sebagai penonton akan menanti dengan penuh minat dan kesabaran. Sama-samalah kita tunggu dan lihat.