Isnin, Julai 28, 2008

Kenapa DAP kecut perut dengan pertemuan Pas - Umno?

DAP nampaknya tak senang duduk dengan berita PAS mengadakan pertemuan dengan UMNO untuk membincangkan kesatuan orang Melayu dan agama Islam.

Ekor anjing berapa pun dilurut tiada juga betul,

itulah ibarat DAP terhadap PAS secara khususnya dan Pakatan Rakyat secara umumnya.

Karpal Singh juga telah membuat kesalahan bila dia menyebut Nasharudin Mat Isa sebagai Setiausaha Agung PAS walhal dia adalah Timbalan Presiden Pas.

Nampak sangat pemimpin DAP tak tahu apa-apa tentang siapa pemimpin di dalam PAS dan apa jawatan mereka.

Karpal juga mempersoalkan tindakan Nasharudin Mat Isa yang memberi kenyataan orang Melayu sudah mula mempercayai tuduhan meliwat oleh Anwar Ibrahim.

Bagi Karpal Singh yang bukan beragama Islam, mungkin tindakan seorang lelaki meliwat lelaki lain adalah dibenarkan sebagaimana pihak Barat memperjuangkan hak asasi kaum homoseksual dan lesbian.

Tapi Malaysia adalah sebuah negara Islam dan majoriti rakyat Malaysia ialah orang Melayu beragama Islam jadi adakah orang Islam boleh menerima pemimpin yang mempunyai kecondongan seksual terhadap kaum sejenis?

Malahan Islam mengutuk keras tindakan homoseksual sepertimana yang diberitakan di dalam ayat Quran yang menceritakan tentang kaum Nabi Luth.

Sebenarnya jika dikaji betul-betul, adakah agama apa pun di dunia ini yang membenarkan hubungan seksual sesama jenis?

Jika ada, sila tunjukkan kepada penulis agama apa dan ayat apa di dalam kitab suci mereka yang menyatakan sedemikian?

DAP tidak hormati tulisan Jawi

(Gambar 3: Teresa Kok bersama dengan tiga orang lagi ahli parlimen DAP menunjukkan cadangan nama jalan dalam Bahasa Malaysia, Cina dan India dan diserahkan kepada En Shaari (PA kepada Datuk Bandar KL). Tiada lagi tulisan jawi). Mengapa mereka tidak suka sangat pada tulisan jawi?


(Gambar 1: Teresa Kok menunjukan rasa tidak puas hati kepada tulisan jawi di Jalan Taman Seputeh). Teresa Kok bersama dengan sekumpulan penyokong DAP telah membantah cadangan DBKL untuk menulis jalan jalan di Kuala Lumpur dengan tulisan Bahasa Malaysia dan Jawi pada 14 Februari 2008. Teresa complaint tentang tulisan jawi ini.
Pada 24 Julai, Chow Kon Yeow (Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang) berkata kerajaan negeri PKR dan DAP di Pulau Pinang bersedia menunaikan janji melabelkan jalan dengan bahasa tambahan, selain bahasa kebangsaan di Pulau Pinang. Nama jalan akan dibuat sebagaimana cadangan Teresa Kok pada 14 Februari 2008. Mengapa benci benar DAP pada tulisan jawi? Soal bahasa ini sudah termaktub dalam perlembagaan, jadi mengapa DAP cuba laksanakan perkara ini di Pulau Pinang?. Sedikit demi sedikit, mereka menghimpit dan cuba menenggelamkan identiti orang Melayu. Mungkin kerana logo UMNO itu bertulisan jawi, sebab itulah agaknya DAP benci benar pada UMNO. Apakah orang Melayu dalam PKR hendak bersekongkol sama dengan tindakan DAP ini? Atau ingin mengikut jejak Dr Mujahid Yusof Rawa membantah tindakan DAP ini.