Ahad, Januari 04, 2009

Anwar dan Hudud

Pas kata nak laksanakan hudud. DAP menentang hasrat Pas. Karpal Singh pun menuntut Anwar bersuara tentang hal hudud. Setakat ini, Anwar kelihatan membisu terhadap kes hudud ni.

Retorik Pas untuk melaksanakan hudud bukan baru. Malah Anwar pun sekali dahulu pernah memberi komen tentang hasrat Pas melaksanakan hudud. Jom kita baca, apa Anwar kata tentang perlaksanaan hudud oleh Pas dahulu:

Kerajan Kelantan tidak ikhlas KOTA BHARU: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata hukum hudud yang dikemukakan oleh Pas tidak menampakkan keikhlasan kerajaan negeri pimpinan Pas itu dalam melaksanakan dasar Islam. Sebaliknya, kata beliau, rang undang-undang jenayah syariah itu hanya lebih satu taktik pendekatan Pas untuk menarik rakyat supaya menyokong perjuangan mereka. (Berita Mingguan, 27/03/1994)

Jadi macam mana penyokong Pas? Setuju dengan Anwar?

Rasa-rasanya penyokong Pas percaya kata Anwar, bukan begitu? Sebab tiap-tiap kali Anwar mengeluarkan kenyataan, penyokong Pas terima bulat-bulat. 16 September lah, ada orang nak bunuh lah, liwat itu konspirasi lah. Sekarang ni macam mana? Kamu nak kata Pas tak ikhlas, atau kamu nak kata Anwar penipu?

Kepada ahli-ahli dan penyokong Pas, saya berharap kamu mengambil kenyataan Anwar ini dalam pertimbangan untuk menentukan betapa ikhlasnya Pas melaksanakan hudud, dan betapa ikhlasnya Anwar berpakat dengan Pas untuk menegakkan keadilan.

Ingat, Anwar kata:
-"hukum hudud yang dikemukakan oleh Pas tidak menampakkan keikhlasan kerajaan negeri pimpinan Pas itu dalam melaksanakan dasar Islam."

-"... hanya lebih satu taktik pendekatan Pas untuk menarik rakyat supaya menyokong perjuangan mereka."

Tiada ulasan: